Lokakuun jäsenillassa 2021

Jäsenilta järjestettiin hybridinä, jossa kahdeksan osallistujaa oli paikanpäällä Piparkakkutalolla ja loput kotisohvalla ruutujen ääressä. Illan aiheena oli syvän taivaan kuvien käsittely.

(Syvä taivas (engl.deep sky) on harrastelijatähtitieteessä käytetty termi, jolla viitataan aurinkokunnan ulkopuolella sijaitsevaan avaruuden osaan ja siellä oleviin kohteisiin.)

Käsittelymateriaalina oli noin 1500 valovuoden päässä sijaitsevasta Orionin sumumusta harrastelijakameralla otetut kuvat.

Orionin sumu näkyy myös paljaalla silmällä. Sumu on meitä lähinnä oleva uusien tähtien syntyalue.

Kuvien käsittelyyn käytettiin Deep SkyStacker pinoamisohjelmaa. Ohjelman toimintoihin perehdyttiin Oton opastuksella.

Pinoamisohjelma antaa mahdollisuuden tehdä lyhyemmän valotusajan otoksista yksi kuva, jossa osaotosten valotusaika yhdistyy ja kuvista saadaan tarkempia ja parempilaatuisia.

Esim.

Yhden tunnin valotus kohteesta voi koostua esimerkiksi kymmenestä kuuden minuutin mittaisesta osavalotuksesta (10 * 6 min = 60 min) tai kahdestakymmenestä kolmen minuutin osavalotuksesta (20 * 3 min = 60 min) ja valotukset voivat olla kuvattuja kameran eri herkkyysarvoilla (ISO).


Tällainen kuva eka kokeilulla. Kuva on koostettu 30 otoksesta, jossa valotusaika 20s ja polttoväli 230mm.

Kuvakäsittelyn lisäksi keskusteltiin lokakuun viimeisellä viikolla Tähtikalliolla järjestettävästä Halloween tapahtumasta. Tilaisuus järjestetään yhdessä Jakokosken kyläyhdistyksen kanssa.


Marraskuussa tehdään kuvauskelien salliessa retki Möhkön suunnalle. Valosaasteen osalta Möhkön suunta ja Oinaan salmi ovat hyviä kuvauspaikkoja. Möhköstä löytyy myös kohtuuhintaisia majoitustukikohtia retkikunnalle.

Halloweenista ja marraskuun kuvausretkestä tiedotetaan tarkemmin näillä sivuilla ja yhdistyksen somekanavissa.