TULE TARKKAILEMAAN LÄHITÄHTEÄ 10.6.2021

Aurinko on tähti, jota voi tarkkailla myös kesän valoisaan aikaan ja melko lähietäisyydeltä, sillä matkaa on vain noin 150 000 000 km.

Kesäkuun kymmenentenä päivänä tapahtuu rengasmainen auringonpimennys ja se on osittain havainnoitavissa myös suomessa.

Rengasmainen auringonpimennys tapahtuu, kun kuu peittää vain auringon keskustan ja Aurinko näkyy ohuena renkaana Kuun ympärillä. Parhaimmillaan ”tulirengas” nähdään Ellesmeren saarella arktisessa Kanadassa.

Suomessa kuu peittää parhaimmillaan aurinkoa Helsingissä 39% ja Utsjoella 61%. Pimennys alkaa noin klo 12:50 ja on syvimmillään klo 14:00.

Pimennystä ei kuitenkaan saa katsoa paljain silmin, vaan on käytettävä erityissuojalaseja. Jos aikoo ottaa pimennyksestä kuvan tai katsoa sitä kiikarin tai kaukoputken läpi, on kyseisten laitteiden linssit ehdottomasti varustettava suodinkalvolla. 

Seulasten jäsenillä on mahdollisuus seurata auringonpimennystä Botanialla 10.6.2021.

Paikalla on aurinkoputki + kamera + tarvittavat suotimet, joten havainnointi on tehokasta ja turvallista. Jos havainnoit tilaisuutta omilla laitteillasi, huolehdi tarvittavasta suojauksesta.

Botania ei ole vielä yleisölle avoinna, joten paikalle pääsevät vain Seulasten jäsenet suljettuun tilaisuuteen. Sisäänpääsy tapahtuu tasatunneittain klo 12 alkaen. Saapuvat henkilöt otetaan sisään alueelle portilta ryhmänä ja koronatilanteesta johtuen osallistujista pidetään nimilistaa. Tapahtumassa käytetään maskia ja koronarajoitusten vaatimia hygienia ja turvaväli ohjeita.

Tapahtuma päättyy viimeistään klo 16.

Botanian ravintola ja kahvila ovat vielä suljettuina, joten ota mukaan omat picnik eväät.

(Piknik eli eväsretki on huviretki, johon olennaisesti sisältyy eväiden syöminen ulkona).


Lisätietoja tapahtumasta; Janne Laukkanen


Botaniaan voit tutustua verkossa:

https://www.botania.fi

https://www.facebook.com/botaniajoensuu/


Edellinen luontotarkkailuyritys oli keväällä toukokuussa, mutta kaukoputken (LOMO cassegrain) kaliperi oli liian suuri mustarastaalle…..ääntä saatiin sentään talteen

Mustarastas lauleli sähköpylvään päässä tähtitornilla 8.5.2021