Auringon tarkkailua pohjolan hangilla

Stonehenge (kivikehä) rakennettiin noin 2620 – 2480 vuotta ennen ajanlaskun alkua Wilshireen Lounais-Englantiin.

Ketkä tämän mahtavan rakennelman aikoinaan pystyttivät ja minkälaisiin tarkoituksiin sitä käytettiin, on vielä hämärän peitossa, eikä sitä ehkä koskaan varmuudella pystytä toteaamaan.

Oletus kuitenkin on, että rakennelmaa käytettiin ainakin auringon tarkkailuun ja ajan mittaamiseen. On oletettu myös, että paikka on ollut tärkeä sen ajan uskonnollisissa menoissa. Tuosta kolmenkymmenen kiven kehästä on paikoillaan vielä 17.

Joensuun Botaniaan rakennettiin tammikuussa 2022 lumesta tarkka Stonehengen jäljennös 1:1. Snowhengen lumesta tehdyt pilarit ovat tarkalleen alkuperäisten näköisiä ja kokoisia ja sijaitsevat samassa asennossa ja samoilla paikoilla, kuin alkuperäisessä kivikehässäkin.

Tämä Botanian luminen Stonehenge oli talven ajan yleisön ihasteltavana ja erittäin vaikuttava ilmestys iltavalaistuksessa.

Snowhenge iltavalaistuksessa. Kuva Janne Laukkanen

Seulasilla oli mahdollisuus tarkkailla tällä suomen suurimmalla havaintovälineellä kevätpäivän tasausta 20.3.2022, mutta varsinaiseen Stonehengen alkuperäiseen havaintotarkoitukseen, kesäpäivän seisauksen valon paistamiseen kehän portin läpi, ei sääolosuhteista johtuen taida olla mahdollisuuksia.

Kevätpäiväntasauksen aurinko 20.3.2022 Snowhengessä. Kuvat Juha Myller

Kuuntele Snowhenge / Stonehenge tarinaa Seulasten puheenjohtaja Janne Laukkasen kertomana:

Haastattelu Botanian takapihalla 27.3.2022. Kuva Ilkka Piiroinen.