LÖYDÄ TÄHDET TAIVAALTA

Ihmiskunta on aina ollut kiinnostunut yläpuolellaan kaareutuvasta taivaasta. Auringon ja kuun vaiheita on seurattu tarkasti etenkin maatalouden kehittymisen myötä. Oli tärkeää tietää asuinpaikkaansa liittyvä vuodenkierto ja sen vaikutukset sadon oikeanaikaisen kylvämiseen ja korjaamiseen. Tähtitaivaan kauneus ja monimuotoisuus on saanut ihmiset näkemään siellä erilaisia kuvioita, joiden avulla on laadittu ennustuksia ja tähtikarttoja. Maapallon liikkeiden myötä tähtitaivas ja planeettojen liikkeet vaihtelevat ja tähtikartta auttaa löytämään kohteet taivaalta.

(kuvia voi klikata suuremmaksi)

Tähtiä ja taivaan ilmiöitä voi katsella paljain silmin, mutta tarkempaa havainnointia varten tarvitaan asianmukaista kalustoa. Kiikarit, kaukoputki, seurantajalusta, kamera tuovat uutta ulottuvuutta kohteiden tarkasteluun. Pitää vain tietää miten kohteita etsii, miten niitä katsoo ja miten laitteet toimivat. Näitä asioita opiskeltiin lauantaina 18.11.2023 Jakokosken Tähtitornilla.

Ensimmäisellä osalla perehdyttiin asioihin: Toiminta tähtitornilla, seurantajalustan käynnistys ja hallinta, suojakatoksen avaus ja sulkeminen, käytössä olevat okulaarit ja kamerasovittimet, tähtikartat.

Seuraavalla osalla, sään salliessa, päästään kokeilemaan seurantajalustan käsiajoa ja punapistetähtäimellä kohteen löytämistä taivaalta. Kolmen erillisen kaukoputken käyttöä ja katselukuvan tarkennusta, sekä kuvausta kaukoputken läpi, tai erillisellä seurantajalustaan kiinnitetyllä kameralla. Seuraavan koulutustapahtuman ajankohta määräytyy keliolosuhteiden mukaan.

Videopätkästä voi katsella koulutuspäivän antia.

Parhaimmillaan öisen tähtitaivaan katselu voi olla todella vaikuttava kokemus. Pimeys, hiljaisuus, kirkkaat tähdet. Pieni ihminen suuren taivaankannen alla. Yhteys maailmankaikkeuteen ja paikka sukupolvien ketjussa. Kannattaa katsella ja kokeilla.

Itämeren kansojen myyttirunot sisältävät paljon mytologiaa (mytologia=kertomus maailmanjärjestyksestä ja sen synnystä). Runo “Maailman muna” kertoo alkumerestä, jonka yllä kaarteleva lintu laskeutuu pesimään ja hautomaan munia. Munat kuitenkin vierähtävät mereen, ja rikkoutuneiden munien osista syntyy taivaalle aurinko ja kuu.

“Kosmoksen (kosmos=maailmankaikkeus) rakennetta koskevat käsitykset kuuluvatkin Euraasian vanhimpaan yhteiseen perinteeseen, ja kosmoksen selittäminen on itämerensuomalaisen myyttirunouden rikkautta.” ( ANNA-LEENA SIIKALA 2012: Itämerensuomalaisten mytologia. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1388 / Tiede. Helsinki: SKS. 536 sivua.)