HELMIKUUN JÄSENILTA

Seulasten jäseniltaa vietettiin 3.2.2022 uusissa kokoontumistiloissa aivan Joensuun keskustassa. Paikka osoitti toimivuutensa. Tilaa riittää paikanpäällä kokoontumiseen turvavälivaatimustenkin voimassa ollessa ja verkkokokousten pitämisen tekninen valmius on hyvä.

Näissä tiloissa tähtiharrastajat voivat turvallisesti pitää yhdistyksen hybridikokoontumisia kevään 2022 aikana.

Illan ohjelmassa oli Janne Laukkasen pitämä alustus navigoinnin historiasta. Ihmiset ovat kautta aikain kehitelleet erilaisia tapoja paikantaa itsensä ja löytää perille määränpäähän auringon, tähtien ja merivirtausten opastuksella.

Liikkeelle lähdettiin polynesialaisten ja viikinkien purjehdusseikkailujen myötä ja päädyttiin Ilma- ja avaruusnavigoinnin apuvälineenä käytettävään inertianavigointiin.

Sen tarkempi selvittäminen laskentakuvioineen jäi Oton harteille tulevissa jäsenilloissa.


Illan aikana keskusteltiin monenlaisista asioista liittyen Seulasten lähitulevaisuuden toimintaan. Janne kertoi Tähtitornin kaukoputken seurantalaitteen toimintahäiriöistä talven aikana ja että ongelma on nyt saatu hallintaan. Taivaantarkkailua voi nyt tehdä myös ison putken kautta ja näin ollen tähtinäytäntöjä voidaan järjestää yleisölle, ainakin tilausmuotoisena.

Keskusteltiin myös mahdollisuudesta päästä tutustumaan jäiseen Stonehengeen Botanian talvipuutarhassa. Tämä mahtava jäinen monumentti on rakennettu tarkasti alkuperäisen, nykyisin jäljellä olevan, kivirakennelman mukaan. Mittasuhteet ja kiviaukkojen sijaintisuunnat ovat täsmälleen samat, kuin alkuperäispaikalla Englannin Wiltshiressa.

Kuva Janne Laukkanen

Stonehengen kivirakennelmalla uskotaan mitatun auringon ja kuun eri vaiheita muun muassa keskikesän ja keskitalven hetkiä. Seulasilla on toiveena päästä tekemään jäiseen Stonahengeen tieteellisiä mittauksia ja kokeita kevätpäivän tasauksen aikaan.