Merkuriuksen ylikulku 11.11.

(URSA)

Merkurius kulkee Maasta katsottuna Auringon kiekon editse 11.11. Ylikulun alku on havaittavissa Suomessa. 

Ylikulku alkaa, kun Merkurius lipuu Auringon itäreunan eteen klo 14.35. Aurinko on tuolloin etelälounaassa ja hyvin matalalla, Etelä-Suomessa 7° ja Oulussa 3° korkeudella. Utsjoella Aurinko ehtii laskea ennen ylikulun alkua. Ylikulun näkyminen päättyy Suomessa Auringon laskiessa, havaintopaikasta riippuen klo 14.54-16.20. Pisimpään ylikulkua voi seurata Ahvenanmaalla. 

Huom! Normaali ulkona oleileminen on ylikulun aikana yhtä vaaratonta kuin minä tahansa päivänä. Auringosta ei tule sen aikana tavallista enempää haitallista säteilyä. Varotoimenpiteisiin ei tarvitse ryhtyä, ellei erikseen tarkkaile Aurinkoa.

Ylikulun havaitsemiseen vaaditaan kaukoputki tai kiikarit sekä erityinen aurinkosuodin. Merkurius on niin pieni, että pelkät ns. auringonkatselulasit eivät riitä sen erottamiseen.

Aina kun Aurinkoa tarkkaillaan, olipa kyseessä sitten auringonpimennys, auringonpilkut tai planeetan ylikulku, päivätähteemme ei missään tapauksessa pidä katsoa suoraan. Aurinko säteilee infrapuna- eli lämpösäteilyä, joka vaurioittaa silmän verkkokalvoa jo muutamassa sekunnissa.

Silmän vaurioitumista ei huomaa heti, sillä sen sisällä ei ole tuntoaistia. Mikäli Aurinkoa on tarkkailtu suojatta pitempään kuin joitakin sekunteja, syntyy pysyviä vaurioita. Suojaksi eivät käy aurinkolasit, DVD-levyt, noetut lasilevyt tai valotetut filmit.

Mikäli käytössä on kaukoputki tai kiikari, okulaarista tulevan kuvan voi heijastaa levylle. Okulaariin ei pidä missään tapauksessa katsoa, ellei kaukoputken eteen ole asetettu laadukasta aurinkosuodatinta tai suodatinkalvoa. Halpojen kaukoputkien mukana saattaa tulla okulaariin ruuvattavia suotimia, mutta ne eivät yleensä ole turvallisia. Kaukoputki on suunnattava muutaman minuutin katselun jälkeen pois Auringosta, sillä kaukoputken muutkin osat lämpenevät pian vaarallisen kuumiksi. Aurinkosuodin kannattaa myös kiinnittää kaukoputkeen huolella siten, ettei se vahingossa putoa maahan havaitsemisen aikana.