VUOSIKOKOUS 2022

Seulaset ry:n vuosikokous pidettiin 24.3.2022 klo 18.

Kokousväki osallistui sekä paikanpäällä Joensuussa Miete-salissa, että verkossa Jitsi- alustalla. Kokouspaikkana toiminut Miete-sali tarjosi hyvät olosuhteet kokoontumiseen ja siellä oli hyvät olosuhteet noudattaa terveys/turvallisuus ohjeistusta. Myös tekninen valmius kokouksen järjestämiselle oli hyvä ja verkko-osallistujatkin pääsivät hyvin mukaan keskusteluun ja päätöksentekoon.

Seulasten puheenjohtaja Janne Laukkanen avasi tilaisuuden ja toivotti kokousosanottajat tervetulleeksi.

Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin Otto Huhta ja sihteeriksi Juha Myller. Pöytäkirjantarkastajina ja ääntenlaskijoina toimivat Timo Hoikkala ja Mauri Hyvärinen.

Toiminta 2021

Korona rajoitti myös vuoden 2021 toimintaa. Yleisönäytösiltoja Tähtitornilla ei järjestetty, mutta jonkin verran pidettiin tilausnäytäntöjä rajoitetulla osanottajamäärällä ja näin pystytiin luomaan osallistujille ja järjestäjille turvalliset olosuhteet.

Suurempana yleisötapahtumana pidettiin Halloween-ilta Tähtikalloin maastossa yhdessä Jakokosken kyläyhdistyksen kanssa.

Jäsenistön suurin yksittäinen tapahtuma oli auringonpimennyksen tarkkailu Botanialla 10.6.2021.

Talous 2021

Vuosi 2021 oli talouden kannalta “hiljainen vuosi”. Jäsenmaksujen lisäksi ei juuri muita tulonlähteitä ollut, johtuen tähtinäytösten vähäisestä määrästä. Vastapainoksi ei myöskään kulurakenne noussut kovin korkeaksi ja menot saatiin pidettyä aika minimissä, joten yhdistyksen talous on vakaalla pohjalla.

Kuultuaan toiminnantarkastajan lausunnon kokousväki myönsi yhdistyksen hallitukselle vastuuvapauden vuoden 2021 toiminnasta ja taloudesta.

Hallinto 2022

Yhdistyksen puheenjohtajaksi kaudelle 2022 valittiin Janne Laukkanen ja hallituksen jäseniksi Juha Myller, Matti Holopainen ja Ilkka Piiroinen.

Hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessaan varapuheenjohtajan, sekä muut tarvittavat toimihenkilöt.

Toiminnantarkastajaksi kaudelle 2022 valittiin Timo Hoikkala ja varalle Aki Hallikainen.

Toiminta 2022

Toimintakausi 2022 on alkanut hieman positiivisimmissa merkeissä. Tähtinäytöksiä on alkuvuodesta pidetty jo enemmän, kuin edellisenä vuonna yhteensä.

Myös menetetty kokoontumistila Piparkakkutalolla on saatu korvattua Miete-salilla, joka on Seulasten käytössä ainakin kevään ajan. Näin ollen jäseniltoja on pystytty pitämään hybridimenetelmällä – verkossa ja paikanpäällä. Myös optio tilankäytölle loppuvuoden ajaksi näyttää valoisalta.

Seulaset ry täyttä ensi vuonna 50 vuotta juhlavuoden valmistelut on aloitettava jo tämän toimintakauden aikana.

Tämän ja tulevien kausien suurena haasteena on ikääntyvä teleskooppi. Yhdistyksen on lähitulevaisuudessa mietittävä uudenlaisia ratkaisuja tähtiharrastuksen osalta. Nykyisen teleskoopin omistaa Itä-Suomen yliopisto.


Kevät etene ja se on hyvä asia, mutta taivaan ihmettelyn kannalta valoisuus vie tähdet pois hetkeksi aikaa ja on odotettava taas syksyn pimeyttä ja kuulaita kirkkaita kelejä.

Niitä odotellessa voi kuunnella alla olevasta linkistä mitä tuumailevat Mikko Peltola ja Ursan tähtiopas Tuukka Perhoniemi pötkötellessään makuualustalla pellon laidalla ihailemassa luonnon suurta taideteosta syyspäivän tasauksen aikoihin.

https://areena.yle.fi/audio/1-51002226

Yle areena Peltsin podcast / Avaruusfilosofi Tuukka nauttii tähdistä makuualustalla pötkötellen – “Ursan tähtiopas Tuukka Perhoniemi tutkailee tähtiä rennolla asenteella. Tähtitaivaan tiirailussa ei tarvitse olla erikoisosaaja, eikä harrastus ole välineistä kiinni. Tuukka kehottaa nauttimaan tähtitaivaasta makuualustalla pötkötellen, taivaan taideteosta ihaillen.”