OSITTAINEN AURINGONPIMENNYS 10.6.2021

Suomessa nähtiin osittainen auringonpimennys, jolloin kuu peitti syvimmillään Joensuun korkeudella auringosta noin 44%. Tätä melko harvinaista luonnonnäytelmää oli Seulasten jäsenillä mahdollisuus tarkkailla Botanian tapahtumapuutarhassa.

Ulos oli viritetty aurinkoputken ja videokameran yhdistelmä, jonka avulla kuvaruudusta voi useampi henkilö tarkkailla yhtä aikaa tapahtumien reaaliaikaista kulkua turvallisesti ja turvavälit huomioon ottaen.


Aurinkoputken suodattimien läpi aurinko näyttäytyi aika punaisena. Optiikka oli niin hyvää, että auringon ja kuun rajapinnassa voi erottaa osia kuun vuoristokohoumista.


Kuvausta tehtiin myös normaaliobjektiivilla suodatinkalvon läpi ja näin otetut aurinkokuvat näyttävät enemmän mustavalkeilta.

Pimennyskuvat Rami Saarikorpi


Kiinnostusta herätti myös perinteinen auringonpimennyksen tarkkailutapa, jossa puun oksiston läpi siivilöityvä valo tuo auringon ja kuunvarjon esiin. Valkeaa kangasta tai pahvia vasten jokainen lehvistön läpi siivilöitynyt läikkä luo oman kuvansa hieman kuin neulanreikäkamera-otoksissa.


Retkellä kun oltiin, niin eväät maistuivat Botanian upeissa maisemissa.


Heinäkuussa on tarkoitus järjestää Botanialla yleisötapahtuma, jossa on mahdollisuus tarkkailla aurinkoputkella lähitähteämme.