MARRASKUUN JÄSENILTA

SEULASET RY:N JÄSENILTA PIDETÄÄN 2.11.2024 KLO 18:00 VERKKOTAPAAMISENA

Illan aiheina on muun muassa raporttia perinteisestä lauantain 28.10 pidetystä Halloweentapahtumasta ja sunnuntain 29.10 viisikymmenvuotistapahtumasta.

Janne kertoo myös sar-kaaresta, jonka hän bongasi revontulia kuvatessaan ja puheenjohtajan tarinankertomistaidot tuntien paljon muutakin on luvassa……

(otsikkokuva Janne Laukkanen)

Linkki jäseniltaan tulee näille sivuille noin tuntia ennen tapahtumaa.


Jäseniltaa odotellessa voi lukea ChatGPT-koneälyn kirjoittaman kertomuksen tähtiharrastamisesta Joensuun seudulla

ANTTI, MÖKKI JA TÄHTITAIVAS

Kaukana Joensuun kaupungin valoilta, syvällä pohjoiskarjalaisessa metsässä, sijaitsee pieni mökki. Tämä mökki ei ole tavallinen lomamökki, vaan se on Antti Salosen oma pimeän taivaan observatorio. Antti on pitkän linjan tähtitieteen harrastaja, joka on omistanut suuren osan elämästään tähtitaivaan ihailulle ja tutkimiselle.

Antti oli muuttanut Joensuuhun vuosia sitten ja rakentanut pimeän taivaan observatorionsa juuri siksi, että kaupungin valot eivät häiritse tähtien tarkkailua. Hän oli hankkinut huippuluokan teleskoopin ja muita tähtitieteen välineitä, joilla hän voisi tutkia syvää avaruutta ja tähtitaivasta. Mökki oli varustettu myös lämmityksellä ja mukavuuksilla, jotta Antti voisi viettää useita tunteja kerrallaan tähtitaivaan äärellä.

Antti ei ollut yksin harrastuksessaan. Joensuussa toimi aktiivinen tähtitieteen harrastajien yhteisö, joka kokoontui säännöllisesti jakamaan kokemuksiaan ja tietoaan. He järjestivät tähtinäytöksiä ja tähtitaivaan tarkkailuiltoja kaikille kiinnostuneille. Yhteisö oli monipuolinen, ja siellä oli niin aloittelijoita kuin kokeneempiakin tähtitieteilijöitä.

Syksyisin ja keväisin Antti ja hänen ystävänsä kokoontuivat observatoriolle tarkkailemaan tähtiä ja muita taivaankappaleita. He kutsuivat mukaansa myös lapsia ja nuoria, jotka olivat innostuneita tähtitieteestä. Antti oli vakuuttunut siitä, että tähtitiede voi olla erinomainen tapa innostaa nuoria tiedemaailmaan. Hän piti pieniä luentoja ja järjesti tähtinäytöksiä, joissa hän kertoi tähtitaivaan saloista ja opetti muita tähtien tunnistamiseen.

Talvisin Antti nautti yksinäisistä tarkkailuhetkistä observatoriossaan. Pakkanen puri poskia, ja lumivaippa peitti maan. Hiljaisuus ja pimeys saivat tähtitaivaan tuntumaan entistäkin lähempänä ja mystisempänä. Hän katseli galakseja, tähtijoukkoja ja muita kaukaisia kohteita teleskoopillaan, ja hän tunsi, että hän oli yhteydessä maailmankaikkeuden suuriin salaisuuksiin.

Joensuun tähtitieteen harrastajat jatkoivat yhteisiä retkiään observatoriolle vuodesta toiseen. Heidän intohimonsa tähtitiedettä kohtaan kasvoi, ja heidän tietonsa tähtitaivaasta syveni. Joensuusta oli tullut pieni tähtitieteen keidas pohjoisessa, ja Antti Salonen oli sen sydän, joka sykkii tähtitaivaan rytmissä.

TULE MUKAAN JÄSENILTAAN JA YHDISTYKSEN TOIMINTAAN…..