SYYSKUUN JÄSENILLASSA

Jäsenillassa keskusteltiin yhdistyksen “Havaintoja tapahtumiin” hankkeesta, syksyn talkoista ja syystaivaan havainnointikohteista.

Havaintoja tapahtumiin

Seulaset ry on hakenut leader-rahoitustukea, jonka avulla voitaisiin parantaa tähtitaivaan tarkkailua ja saada parempaa sisältöä yleisötapahtumiin. Tämän hankkeen myötä myös jäsenistön toimintamahdollisuudet ottavat pari askelta eteenpäin.

Yhdistys saa käyttönsä kaksi erilaista kaukoputkea, jotka on tarkoitus kiinnittää samaan seurantajalustaan nykyisen ison kaukoputken kanssa. Kolme erillistä tarkkailupistettä antavat mahdollisuuden useammalle henkilölle tarkkailla taivaan ilmiöitä samanaikaisesti. Kaukoputken kuvaa on mahdollisuus siirtää kameran avulla alakertaan, joten kierreportaiden nouseminen ylös tarkkailutasanteelle ei enää rajoita osallistumista.

Hanke sisältää tietenkin paljon talkootyötä kokonaisuuden aikaansaamiseksi ja paljon erilaista tarvikemateriaalia. Erilaisten suodattimien avulla voidaan tarkastella lähintä tähteämme ja laajentaa siten toimintaa myös kesän valoisalle ajalle. Sovittimien avulla kaikilla kolmella putkella voi kuvata taivaan kohteita riippumatta kameramerkistä.

Tähän Seulasten suunnittelemaan alueelliseen hankkeeseen rahoittajataho on suhtautunut myötämielisesti, mutta lopullinen päätös avustuksesta ja sen suuruudesta selviää loppuvuodesta 2022.

Syksyn talkoot

Tähtitorni ja sen ympäristö tarvitsee syyssiivousta ja talkooväkeä. Tarkemmasta ajankohdasta ilmoitellaan myöhemmin.

Syystaivas

Syystaivasta kannattaa tarkkailla.

Alla olevat tiedot on poimittu Pertti Pääkkösen artikkelista / Karjalainen 2.9.2022

Linnunradan himmeä tähtinauha nousee lounaisesta taivaanrannasta ja ulottuu taivaankannen yli koillistaivaalle.

Kirkkaimmat planeetat Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus ovat näkyvissä syyskuussa.

Venus näkyy kirkkaana matalalla idän suunnalla ennen auringonnousua.

Mars nousee koillisesta alkuyöstä ja on korkealla etelätaivaalla päivän sarastaessa.

Jupiter nousee auringon laskun jälkeen idästä ja on näkyvillä koko yön.

Saturnus näkyy matalalla kaakossa illan pimentyessä.

 Ursan Syvä taivas -tapahtuma 2.- 4.9.2022.

Tapahtumasta löytyy tietoa osoitteessa:

https://www.ursa.fi/syvataivas/yleista-ryhmasta/tapaamiset.html

Syvä taivas-tapahtumaan voi osallistua etänä ja myöhemmin verkkoon ilmestyy laadukkaat videokoosteet. Myös aiempien vuosien koosteita on mukava katsella.

SciFest 2022

Viikonloppuna on nuorisolle suunnattu SciFest (1-3.9). Tapahtumapaikkana Joensuun Botania, jonne tapahtumapäivinä vapaa pääsy: https://www.scifest.fi/