JÄSENILLASTA POIMITTUA

Marraskuun 2023 jäsenillassa puheenaiheina olivat lauantaina 28.10 pidetty Hallowen tapahtuma ja sunnuntaina 29.10 vietetty Seulasten 50 vuotis synttärikahvit. Katseltiin Antin ottamia kuukuvia ja Jannen pyydystämää revontulien SAR-kaarta. Keskusteltiin revontulista ja niiden havainnoinnista, sekä Joensuun ympäristössä olevista katselu-/kuvauspaikoista, jossa valosaaste haittaisi mahdollisimman vähän. Suunniteltiin myös Tähtitornilla pidettävää kaluston koulutustilaisuutta.

Hallowen ja 50v tapahtumien kuvamateriaali on vielä työstövaiheessa ja valmistuttuaan ilmestyy näille sivuille.

Antin ja Jannen kuvat löytyvät Ursan havaintojärjestelmä Taivaanvahdista: https://www.taivaanvahti.fi/

Lähitähdessämme, Auringossa, on vilkasta toimintaa. Aurinkotuuli kuljettaa plasmavirtausta ja sitä voimme nähdä täällä maapallolla revontulien muodossa. Revontulia voi havainnoida paljain silmin, tai kameran avulla. Kameralla otetuissa pidemmän valotuksen kuvissa saadaan revontulien värit ja monimuotoisuus paremmin esille, kuin pelkästään katsomalla. Revontulien esiintymisen tarkkoja ennustuksia ei pystytä kovin suurella varmuudella tekemään. Jos luvassa on mahdollista esiintymistä, kannattaa hakeutua vähän syrjemmälle valaistuksesta ja kärsivällisesti odottaa taivaan valtavan hienoa näytelmää.

(kuvia voi klikata suuremmaksi)

Tähtitornille on hankittu uutta kalustoa ja ne alkavat olla toimintavalmiina. Suuren kaukoputken rinnalle seurantajalustaan on laitettu kaksi putkea lisää, joten havainnointia/kuvausta voi tehdä useampi henkilö yhtä aikaa. Okulaareja ja erilaisia suodattimia on lisää ja yhä useammalla kameramerkillä kuvaus onnistuu.

Suunnitteilla on jäsenistön kalustokoulutustapahtuma, ja ajankohta on todennäköisesti 18.11.2023. Tavoitteena on, että yhä useampi Seulasten jäsen pystyisi toimimaan/havainnoimaan Tähtitornilla yksin, tai pienessä ryhmässä. Kaluston tuntemus edesauttaa myös osallistumista yleisönäytösten ja pienempien ryhmien opastukseen yhdessä toisten jäsenten kanssa. Koulutusajankohdasta ja sisällöstä kerrotaan tarkemmin lähempänä ajankohtaa.


Revontulia on useamman värisiä ja muotoisia. On pidempään paikallaan pysyviä kaaria, vöitä, pilareita ja nopeammin liikkuvia verhoja, spiraaleja. Kun säteinen revontulimuoto siirtyy suoraan katselijan yläpuolelle, voi nähdä yhden kauneimmista revontulimuodoista – revontulikoronan.

Kuviin vaikuttaa paikan maantieteellisen sijainnin lisäksi myös vuodenaika. Syksyllä maassa ei ole vielä lunta ja maisema on pimeää. Talvella lumi antaa lisää valoisuutta. Kevättalvella maapallon kallistuskulma alkaa muuttua ja pitkillä valotusajoilla auringon valo alkaa tulla esiin, etenkin aamuyöllä. Myös kuutamo antaa lisähaasteita kuvaajalle.